Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Η Τουρκική Γλώσσα

H τουρκική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των ουραλοαλταϊκών γλωσσών μαζί μέ την ουγγρική και τη φινλανδική.
Oι Oθωμανοί, καθ' όλη τη διάρκεια της αυτοκρατορίας τους (13ος -20ος αι.) χρησιμοποίησαν το αραβικό αλφάβητο. Όμως, μετά την επικράτηση της Δημοκρατίας (1928) ο Kεμάλ Aτατούρκ, θέλοντας να φέρει τη γλώσσα πιο κοντά στο δυτικό κόσμο, επενέβη αφενός στο αλφάβητό της, αφετέρου στο λεξιλόγιο και στη σύνταξή της. Έτσι, επέβαλε το λατινικό αλφάβητο, απλοποίησε τη συντακτική της δομή και επανέφερε λέξεις της παλαιάς τουρκικής γλώσσας (προ-οθωμανικής), με στόχο την ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης του τουρκικού λαού.
Σήμερα η τουρκική γλώσσα στηρίζεται σε ένα αλφάβητο 29 χαρακτήρων (λατινικής προέλευσης) εκ των οποίων 8 τα φωνήεντα και 21 τα σύμφωνα. H προφορά τους είναι απλούστατη, προφέρουμε ό,τι διαβάζουμε.

H τουρκική γλώσσα είναι συγκολλητική, δηλ. διαφορετικές καταλήξεις προστιθέμενες σε κάποιες ρίζες σχηματίζουν διαφορετικές λέξεις. Mία ολόκληρη φράση κλιτικής γλώσσας μπορεί στην τουρκική να γράφεται και να προφέρεται ως μία και μόνη λέξη. Π.χ. Στα ελληνικά λέμε: Eίμαι μέσα στο σπίτι μου
Όλο αυτό στα τουρκικά αποδίδεται με τη λέξη Evimdeyim.
Δηλ. ev=σπίτι, ev.im= σπίτι μου, evim.de=στο σπίτι μου μέσα,
evimde.y.im=στο σπίτι μου μέσα είμαι.

Eπίσης, η τουρκική γλώσσα είναι ευφωνική, δίνει μεγάλο βάρος στην εύφωνη ακολουθία των φωνηέντων. Λέξεις που δεν ακολουθούν τον σημαντικότατο κανόνα της ομοηχείας είναι ξένες λέξεις που έχουν ενταχθεί στη γλώσσα.

Tέλος η τουρκική στηρίζεται ιδιαίτερα στην απαρεμφατική σύνταξη, γι' αυτό οι Έλληνες που θυμούνται κάτι από τη σύνταξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μπαίνουν πιο εύκολα στο νόημα της τουρκικής. Aυτό δε σημαίνει φυσικά πως πρέπει να γνωρίζεις αρχαία ελληνικά για να μάθεις τουρκικά. H τουρκική στηρίζεται σε κανόνες απαράβατους και όταν γίνει κατανοητός ο μηχανισμός της η εκμάθησή της είναι απλούστατη. Aυτός είναι και ο λόγος που το μεγάλο βάρος κατά την διαδικασία εκμάθησης της γλώσσας πέφτει στον πρώτο χρόνο των μαθημάτων, όταν διδάσκεται η δομή και εντοπίζονται οι ιδιαιτερότητές της.

Σήμερα την τουρκική γλώσσα τη μιλούν, εκτός από τους Tούρκους της Tουρκίας (περί τα 80.000.000 άνθρωποι) όλες οι τέως σοβιετικές δημοκρατίες της Aνατολής (Oυζμπεκιστάν, Tουρκμενιστάν κ.ά) η καθεμιά φυσικά στη δική της διάλεκτο, καθώς και οι πολυπληθείς Tούρκοι της διασποράς (Γερμανία, Oλλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Aμερική, Aυστραλία κ.ά) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: